Betalen, pinnen en geld opnemen Peru

Als je een rondreis gaat maken in Peru zul je ongetwijfeld te maken krijgen met het opnemen van geld, pinnen en betalen. Hiervoor is het handig om je altijd even goed in te lezen, omdat betalen in het buitenland altijd anders werkt dan hier in Nederland. In Peru is dat ook zeker het geval.

Samen met handige praktische informatie over betalingen in Peru, geven we je tips die het betalen in het buitenland zo veilig mogelijk maken en geven we ook aan bij welke plekken je het beste geld kunt pinnen, om zorgeloos je reis tegemoet te gaan!

Werken met een andere valuta

Peru heeft zijn eigen valuta, je zult dus euro’s moeten omwisselen in deze buitenlandse valuta. Dit kun je handig doen bij betaalautomaten die verspreid zijn door het land, hier gaan we later in dit artikel nog verder op in.

Peru maakt gebruik van de Peruaanse nuevo sol (PEN). De wisselkoers hiervan ten opzichte van de euro kan wijzigen. Dit kun je handig controleren door de wisselkoers erbij te pakken. De wisselkoers kun je online opzoeken, maar er zijn ook apps die je kunt gebruiken om ook offline de wisselkoers te vinden.

De huidige wisselkoers van Peru in januari 2024 is ongeveer 4,12 PEN voor elke euro. Handig om te onthouden als je de wisselkoers niet bij de hand hebt is om het bedrag door 4 te delen. Zo weet je ongeveer wat het kost in euro’s zonder de wisselkoers erbij te hoeven pakken.

De biljetten en munten zijn dan ook net iets anders dan hier in Nederland. Centen heb je in 10, 20 en 50 céntimos. Dan heb je nog de Soles munten van 1, 2 en 5 PEN. Daarnaast heb je nog biljetten. Deze zijn te verkrijgen in 10, 20, 50, 100 en 200 PEN.

Geld opnemen in Peru

Geld kun je opnemen bij de verschillende betaalautomaten die te vinden zijn in de stad. We raden het aan om aan het begin van je reis ook op het vliegveld al wat geld te pinnen.

Geld kun je pinnen bij de automaten die hetzelfde bank domein hebben als dat op je pas staat. Let dus goed op de tekens van de pinautomaten voordat je je pas erin steekt. Zo kun je met ING vaak met maestro betalen, maar zijn er ook passen die werken met V-Pay. Doordat het lastig te bepalen is welke Nederlandse betaalpassen wel geld op kunnen nemen in Peru, raden we het ook aan om een creditcard mee te nemen.

Heb je eenmaal een pas die werkt op de betaalautomaten in Peru, dan zijn er vaak ook nog een hoop betaalautomaten waar je uit kunt kiezen. Veel reizigers hebben gemerkt dat de bank Banco de Crédito betrouwbaar is om geld bij op te nemen.

Tips voor betalingen in het buitenland

Als je gaat pinnen in het buitenland is het handig om een paar dingen te onthouden. Je zult voornamelijk contante betalingen doen in Peru aangezien direct pinnen nog niet helemaal van de grond is gekomen in sommige regio’s. Je zult dus aan het begin redelijk bezig zijn met het pinnen van geld. Doe dit dus wel veilig. Neem geen extreme bedragen op en bewaar het geld goed op zak. Aan de hand hiervan een aantal tips voor betalingen in Peru:

  • Hanteer een pinbedrag die je aanhoud elke keer als je geld gaat pinnen. We raden het niet aan om bedragen boven de 150 EUR te pinnen per persoon. Door het opnemen van extreem veel geld is het risico op het kwijtraken of bestolen worden hiervan groter. Kleine bedragen zijn dan makkelijker te bewaren en te beheren. Dit betekent niet dat je voor elk klein bedrag geld moet gaan opnemen in Peru. Voor elke pinbeurt betaal je namelijk transactiekosten en deze wil je dan het liefst zo laag mogelijk houden.
  • Daarnaast is het handig om ook het pinautomaat goed te controleren. Staat deze op een veilige plek? Hoe is de staat van het automaat? Zoek bij voorkeur automaten uit die op drukke plekken staan. Pin dan alleen overdag.
  • Let erop dat als je buiten de steden reist je eventueel van tevoren geld zou moeten opnemen. Geldautomaten zijn buiten het stedelijke gedeelte minder verkrijgbaar.
  • Mocht je de optie krijgen “Continue with or without conversion”. Kies dan altijd voor “Continue without conversion”. Zo voorkom je dat de lokale bank jouw wisselkoers bepaalt (dat is minder voordelig). 
  • Je kunt slechts 1 keer in de 24 uur geld opnemen in het buitenland.
  • Geld opnemen met je creditcard is duurder.

Betaalgewoonten in Peru

Naast dat Peru goedkoper is dan Nederland, zul je ook rekening moeten houden met een aantal andere betaalgewoonten. Zo zijn contante betalingen heel gewoon en zul je weinig mensen daar rond zien lopen met een pinpas.

Daarnaast is fooi ook zeer gebruikelijk in Peru. De ‘dure’ restaurants hebben vaak al 10% servicekosten op de bon zitten. Hier is fooi dan niet gebruikelijk. Andere restaurants hebben dit dan niet. Hiervoor kun je dan dezelfde 10% voor hanteren. Maar ook kleinere diensten verwachten vaak fooi. Kamermeisjes, bellboys en gidsen bijvoorbeeld. Een bedrag van 1-3 PEN is dan gebruikelijk, afhankelijk van hoe tevreden je bent over de dienst. Fooi geven is de beste manier om ook een stukje bij te dragen aan de Peruaanse bevolking!

De prijzen in Peru liggen relatief laag, maar zo goedkoop is het ook weer niet. Je zult een beetje uit moeten gaan van de volgende prijzen:

  • Taxirit van 3 km - 5 EUR
  • Overnachting middenklasse hotel - 50-60 EUR
  • Lokale maaltijd - 4-6 EUR
  • Biertje op het terras - 2 EUR

In ons artikel, kosten en prijzen Peru, vind je hier meer over.

Veiligheid in Peru

Peru is een geel reisgebied. Het is dus veilig om als toerist hier naartoe te reizen, maar enkele voorzorgsmaatregelen zijn wel vereist. Ga dus ook zorgvuldig om met je spullen en geld. Bewaar passen en biljetten gescheiden van elkaar en zorg ervoor dat je altijd iets hebt om op terug te vallen, mocht je bestolen worden of simpelweg iets kwijtraken dan moet dat geen belemmering worden van je reis. Met een beetje goed inlezen over de reisbestemming kom je vaak al een heel eind!