Betalen, pinnen en geld opnemen Marokko
Als je een verre rondreis gaat maken is het belangrijk om vooraf goed te kijken naar de betalingsmogelijkheden in het buitenland. Hoewel het tegenwoordig niet heel ingewikkeld is, zijn er nog steeds een paar dingen waar je goed op moet letten. We beschrijven op deze pagina wat je met je eigen bank moet regelen, hoe je het goedkoopst geld opneemt en hoeveel je ongeveer moet opnemen tijdens een rondreis Marokko.
Munteenheid en wisselkoers
De officiële munteenheid in Marokko is de Marokkaanse dirham (MAD). 100 dirham is ongeveer 9 euro. De koers van de dirham ten opzichte van de euro is redelijk stabiel. We raden je wel altijd aan de wisselkoers vlak voor je vertrek nog even te dubbelchecken, zodat je weet hoe je moet omrekenen.
Betaal altijd in dirham. Steeds meer hotels en restaurants bieden je de ogenschijnlijk makkelijke optie om in euro af te rekenen. Doe dit niet. Vraag altijd om het bedrag in Marokkaanse dirham te laten bereken en af te rekenen. Dit scheelt vaak wel 15 tot 20% op je totale bedrag, omdat de omrekenkoers die gehanteerd wordt vaak zeer ongunstig is.
Betalen in Marokko
Het advies is om altijd voldoende contant geld bij je te hebben. Waar mogelijk raden we je aan om in kleinere winkels te kopen. Dit geld komt rechtstreeks terecht bij de juiste mensen. Als toerist draag je op deze manier rechtstreeks bij aan het welzijn van de lokale bevolking.
Hoewel Marokko economisch goed ontwikkeld is en de welvaart nog altijd toeneemt, is het voor een deel van de bevolking moeilijk om rond te komen. Vaak gaat het hierbij om kleine winkeliers, boeren of mensen die niet in de grotere steden wonen. Jouw bijdrage aan een lokale economie is dus van groot belang.
Pinnen in Marokko: voorbereiding
Om geld op te kunnen nemen buiten Europa zul je in vrijwel alle gevallen je pas op "wereld" moeten zetten. Om fraude en misbruik te voorkomen zijn de meeste bankpassen standaard ingesteld op betalingen binnen de EU. Dit kun je via internetbankieren eenvoudig wijzigen voordat je naar Marokko reist. Bij de meeste banken kun je ook een einddatum doorgeven, waarna je pas weer alleen binnen Europa werkt.
Heb je een creditcard? Dan is het handig om die mee te nemen. Bij veel hotels is het mogelijk met een creditcard te betalen. Ook bij autohuur zul je altijd een creditcard moeten kunnen tonen. Een creditcard is daarnaast handig om bij de hand te hebben als er iets met je pinpas is. Ons advies is om je pinpas en creditcard gescheiden van elkaar te bewaren. Mocht er een pas gestolen worden of kwijtraken, dan heb je altijd een alternatief achter de hand.
Geld opnemen met je creditcard of met je pinpas?
Het is vrijwel altijd goedkoper om met je pinpas geld op te nemen bij een betaalautomaat. Voor betalingen bij hotels maakt het niet zoveel uit, daar zijn de kosten ongeveer gelijk.
Elke keer dat je geld opneemt met je pinpas (of creditcard) worden er kosten in rekening gebracht. Deze variëren per bank, maar liggen meestal tussen de 2 en 4 euro per opname. Het is dus van belang om niet te weinig geld per keer op te nemen, omdat de vaste kosten hetzelfde blijven, ongeacht het opgenomen bedrag. Aan de andere kant heeft het ook geen zin om te veel geld op te nemen, aangezien contant geld meestal niet gedekt wordt door reisverzekeraars.
Wij raden je aan om een paar dagen vooruit te kijken en een schatting te maken van je uitgaven. We raden je aan elke keer een bedrag tussen de 100 en 250 euro op te nemen. Daarmee kun je in de meeste gevallen prima vooruit. Houd er rekening mee dat je niet vlak voor het einde van je vakantie nog een groot bedrag opneemt. Als je dit bedrag aan het einde van je vakantie moet omwisselen, ben je relatief duur uit.
Houd er verder rekening mee dat je slechts 1 keer per 24 uur kunt pinnen in het buitenland. Ook is het bedrag dat je maximaal kunt opnemen vaak per pinautomaat bepaald. Dit wordt vaak wel weergegeven op het moment dat je geld op gaat nemen.
Ook handig: veel banken hanteren een weeklimiet. Dit bepaalt het maximale bedrag dat je per week kunt opnemen. Wil je een hogere limiet? Dan kun je dit vrijwel altijd via je internetbankieren instellen.
Met je creditcard:
Een creditcard is van belang bij bijvoorbeeld autohuur en is handig om als tweede betaalmiddel achter de hand te hebben. Vaak is het mogelijk om voorafgaand aan je reis een bedrag bij te storten op je creditcard. Dat is handig als je een lage limiet hebt op je kaart.
Over het algemeen is geld opnemen met een creditcard in een betaalautomaat fors duurder.
Pinnen in Marokko: waar moet je op letten
In alle grotere steden in Marokko vind je genoeg pinautomaten waar je geld kunt opnemen. Pinnen in kleinere winkels is over het algemeen niet mogelijk. In duurdere restaurants, hotels en grote winkelketens kan het wel mogelijk zijn om te pinnen of met een creditcard te betalen.
Reis je richting de Sahara of naar gebieden in het Atlasgebergte? Dan is het raadzaam om voldoende contant geld mee te nemen, aangezien pinautomaten daar zeldzamer zijn.
Kies altijd voor de optie: continue without conversion. Dit geldt niet alleen voor geldautomaten, maar ook in hotels en restaurants waar je steeds vaker de optie krijgt om in euro af te rekenen. Dit is altijd duurder dan wanneer je je eigen bank de omrekening laat doen. Bij je eigen bank betaal je weliswaar ook een koersopslag als je geld opneemt, maar deze is vaak stukken lager dan wanneer je het door de bank waar je geld opneemt laat doen. Niet zelden kan dit wel 15 tot 20% schelen op je opnamebedrag.
Wees hier alert op, want op een hele vakantie kan dit zo honderd euro schelen.
Daarbuiten gelden de reguliere voorzorgsmaatregelen:
- Laat je niet helpen door een vreemde
- Laat je niet afleiden als je geld opneemt
- Stop je geld weg nadat je geld hebt opgenomen
- Neem je een groter bedrag op? Bewaar dit dan op verschillende plekken
- Kijk de eerste dagen even hoeveel je ongeveer uitgeeft. Zo weet je de volgende keer beter welk bedrag je moet opnemen
Geld wisselen in Nederland
Sommige mensen vinden het een prettig idee om alvast in Nederland of op de luchthaven in Nederland geld te wisselen. Hoewel dit altijd een optie is en je dat zeker moet doen als het je een prettig gevoel geeft, is het eigenlijk niet meer nodig tegenwoordig.
Als je direct contant geld wilt hebben, raden we je aan bij aankomst op de luchthaven direct te pinnen. Fysiek geld wisselen in Nederland is duur en kan vaak niet voor kleinere bedragen.
Fooi en afdingen
Een fooi is gangbaar bij restaurants en voor mensen die je tijdens de rondreis helpen, dus gidsen, chauffeurs en mensen die je koffer naar je kamer dragen. In de regel geldt 10%, maar voor iemand die je koffer draagt of je kamer schoonmaakt is een bedrag van 5 tot 10 dirham gangbaar. Een chauffeur die de hele dag meereist verwacht zo'n 100 dirham per dag. Voor ons kleine bedragen, maar voor de lokale inwoners een wereld van verschil. Een fooi is een teken van respect en dankbaarheid. Geef een fooi altijd discreet.
Afdingen is gebruikelijk op veel plekken. Bij restaurants en hotels doe je dit niet, maar als je souvenirs koopt of op de markt bent, is afdingen heel normaal. Vaak kun je producten tot wel de helft goedkoper krijgen. Voel je niet bezwaard om weg te lopen, maar probeer ook niet altijd het onderste uit de kan te halen. Zie afdingen als een proces waarbij beide partijen uiteindelijk tevreden moeten zijn.
Voel je nooit onder druk gezet om iets te kopen. Bij veel toeristische activiteiten komt het voor dat je een "tussenstop" maakt bij een winkel van "een vriend". Natuurlijk vaak met als doel dat je iets koopt, waar de chauffeur een goede commissie op verdient. Koop alleen iets als je het echt wilt. Voel je absoluut niet bezwaard om weg te lopen of niets te kopen.
In de praktijk merken we dat mensen dit nog wel eens spannend vinden om te doen, maar het is allemaal onderdeel van toerisme in deze landen.