Betalen, pinnen en geld opnemen Bali
Kies je voor een rondreis Bali met Holidream? Dan kies je voor een pakketreis waarin veel is inbegrepen bij de reissom. Denk hierbij aan vervoer, overnachtingen en een activiteitenpakket, maar ook aan de vluchten die je direct boekt. Hierdoor weet je van tevoren goed waar je qua kosten aan toe bent. Op de reispagina kun je gemakkelijk terugvinden wat er allemaal is inbegrepen bij de reissom. Bij de kosten ter plekke kun je denken aan bijvoorbeeld overige maaltijden, drankjes, souvenirs en fooien. Het is handig om hiervoor de lokale valuta op zak te hebben.
Betalen, pinnen en geld opnemen Bali
Zowel met je pinpas als met je creditcard kun je geld opnemen op Bali tijdens je rondreis. Voorwaarde hiervoor is wel dat de kaarten zijn ingesteld voor wereldwijde betalingen. Dit kun je eenvoudig regelen via de bank-app voordat je naar Bali afreist. Visa en MasterCard worden vrijwel overal geaccepteerd, terwijl Maestro-kaarten en American Express in mindere mate worden geaccepteerd. We raden aan om zowel een pinpas als een creditcard mee te nemen. Mocht de ene kaart weigeren, dan kun je nog geld opnemen met de andere kaart.
Houd er rekening mee dat je bij kleinere winkels alleen met contant geld kunt afrekenen. Het is daarom aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben. Bewaar wat kleine bedragen voor kleine aankopen of voor het geven van fooi. Pinautomaten zijn goed te vinden in stedelijke gebieden en op de luchthaven, maar op minder toeristische plekken kan pinnen een uitdaging zijn. Daarom raden we aan om altijd voor meerdere dagen vooruit te pinnen.
Extra tips geld opnemen op Bali
- Kies bij het opnemen van geld altijd voor de optie "continue without conversion", dit is de goedkoopste manier van wisselen.
- Neem niet telkens kleine bedragen op, want per pinbeurt betaal je enkele euro's aan transactiekosten (dit is eventueel te controleren bij de bank). Te grote bedragen opnemen is echter ook niet handig, dus denk een paar dagen vooruit.
- Houd er rekening mee dat je in veel landen slechts één keer per 24 uur geld kunt opnemen bij een pinautomaat.
- Controleer voor vertrek ook even je pinlimiet. Net als het instellen van je betaalpas op wereldwijde betalingen, kan dit vaak eenvoudig geregeld worden via de bank-app.
- Neem de nodige veiligheidsmaatregelen bij het pinnen. Scherm je code af, controleer of je je betaalpas weer terug hebt gekregen en pin bij voorkeur overdag op een niet afgelegen locatie.
- Wat betreft de veiligheid raden we aan om verschillende betaalmiddelen op diverse plekken te bewaren. Bali is een veilige reisbestemming, maar mocht er toch iets gebeuren, dan heb je nog wat op zak.
Geld wisselen of geld bestellen
Sommige mensen vinden het prettig om al voorafgaand aan de reis Indonesisch geld te hebben. Dit kun je bestellen bij een GWK of bank. Houd er rekening mee dat je een ongunstige wisselkoers krijgt én dat je kosten betaalt voor het leveren van fysiek geld. Over het algemeen is pinnen bij aankomst op Bali goedkoper, handiger en net zo makkelijk.
Het is natuurlijk ook mogelijk om contant geld te wisselen. Dit kan bijvoorbeeld op het vliegveld of op toeristische bestemmingen. Let hierbij wel altijd goed op, want bij lokale aanbieders zijn er allerlei wisseltrucs mogelijk, waardoor je uiteindelijk met minder geld wegloopt dan je denkt.
Ook bij het wisselen van contant geld in euro's of dollars ben je over het algemeen duurder uit dan wanneer je pint via je eigen bank.
Lokale valuta Bali en wisselkoers
Op Bali wordt de Indonesische roepia (IDR) gebruikt. Tijdens je vakantie op Bali is het handig om een offline wisselkoers-app op je telefoon te hebben. 1 euro staat ongeveer gelijk aan 17.000 roepia. De wisselkoers kan snel veranderen, dus controleer deze ook zelf voor vertrek. Ook tijdens de reis kan de wisselkoers nog wijzigen. Het volgende munt- en briefgeld wordt gebruikt op Bali:
- Muntgeld: 100, 200, 500, 1.000, 2.000 en 5.000 IDR
- Briefgeld: 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 IDR
Houd er rekening mee dat het terugkrijgen van wisselgeld soms lastig kan zijn op Bali. We raden daarom aan om, als die keuze wordt aangeboden, vooral kleine biljetten op te nemen. Neem je een lokale bus? Dan heeft de buschauffeur vaak helemaal geen wisselgeld en zul je gepast moeten betalen. Dit kan ook het geval zijn op bijvoorbeeld een markt of in kleinere winkels.
Kosten en prijzen op Bali
Ben je nieuwsgierig naar de gemiddelde kosten op Bali, zoals de prijzen voor niet inbegrepen maaltijden en drankjes en wat gebruikelijk is qua het geven van fooi? Bekijk dan zeker het artikel kosten en prijzen Bali. Hierin geven we handige prijsindicaties en aanvullende tips.
Creditcard nodig?
Veel betalingen op Bali gaan contant. In de drukkere steden kun je echter vaak ook met creditcard betalen, bijvoorbeeld bij hotels of restaurants. Het is niet noodzakelijk om een creditcard te hebben, maar het kan wel handig zijn.