Zorg en verzekeringen Peru

Veel reizigers vinden het maar een ingewikkelde of zelfs saaie taak: het controleren van hun reisverzekering. Maar wat nou als we zeggen dat er jaarlijks honderden reizigers in de problemen komen met hun verzekeraar als ze op vakantie zijn. Zo kan een bepaalde activiteit toch niet gedekt worden door jouw verzekeraar. Dat is prima, zolang er niks gebeurd. Gebeurd er vervolgens toch iets waarvoor je naar het ziekenhuis moet, dan kan je dat nog een hoop geld kosten…

Daarom vinden we het belangrijk dat je goed verzekerd bent als je op reis gaat en dit dus ook zorgvuldig controleert. Middels dit artikel helpen we je daar een handje bij. Het controleren moet je toch echt zelf doen, maar we bespreken hier wel een aantal belangrijke zaken waar je extra op moet letten tijdens het controleren van je verzekering en een paar onderwerpen die op locatie handig van pas kunnen komen zoals:

  • Wat doen als je toch naar het ziekenhuis moet?
  • Wat zijn de noodnummers van Peru?
  • Hoe is de zorg geregeld in Peru?
  • Welke medicijnen zijn beschikbaar en wat moet ik doen als ik zelf medicijnen gebruik?
  • Kan ik op reis naar Peru met speciale dieetwensen?

Het controleren van je reisverzekering

Het begint natuurlijk bij de controle van je reisverzekering. Hierbij is het eerste belangrijk: Zorg dat je altijd op reis gaat met een zorgverzekering, die ook werelddekking biedt. Doe je dit niet dan zijn alle kosten op locatie voor eigen rekening. In jouw zorgverzekeraar-app kun je dit controleren. De meeste Nederlandse zorgverzekeringen bieden standaard werelddekking. Maar controleer dit altijd bij je verzekeraar. Als je het niet kan vinden, neem dan contact op.

Vervolgens moet je controleren of alle activiteiten die je doet, ook gedekt worden door je verzekeraar. Dit geldt vaak voor bijzondere sporten. Deze worden uitgesloten bij verzekeraars. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: abseilen, bungee-jumpen, etc. Ga je dit wel doen, maar is dit niet verzekerd? Vraag hier dan een extra verzekering voor aan.

Bij Holidream dekt de reisverzekering alle inbegrepen activiteiten. Let op: dit geldt dus niet voor activiteiten die je zelf bij boekt. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar.

Wat doen als je toch naar het ziekenhuis moet?

Neem dan altijd contact op met je verzekeraar! Vrijwel altijd geldt dat je contact op moet nemen met je verzekeraar voordat je kosten maakt in het ziekenhuis. Doe je dit niet, dan kan de verzekeraar deze kosten voor eigen rekening brengen.

Ben je niet in de gelegenheid zelf contact op te nemen? Zorg dan dat je vooraf iemand aanstelt die contact op neemt op momenten dat jij dit niet kan, maar er wel een noodsituatie plaatsvindt. Het noodnummer van de verzekeraar kun je vinden op de polis.

Daarnaast is het belangrijk om alle papieren en bonnen mee te nemen uit het ziekenhuis. Deze zijn nodig om aan te kunnen tonen of jouw verzekering deze kosten dekt en hoeveel kosten er gedekt moeten worden. Dit betekent dus ook papieren over de behandeling van de dokter etc.

Wat zijn de noodnummers van Peru?

Zorg dat je deze noodnummers ten alle tijden bij de hand hebt. In een noodsituatie kun je de volgende diensten bereiken:

  • Het algemene alarmnummer: 911
  • Politie: 105
  • Ambulance: 117
  • Brandweer: 116

Tijdens niet acute zorg, kan het ook een mogelijkheid zijn om via je hotel iets te regelen. Zij weten vaak de beste verbinding naar het ziekenhuis te vinden.

Hoe is de zorg geregeld in Peru?

Met name in de hoofdstad Lima is de zorg bij een aantal privé ziekenhuizen goed verzorgd. In de andere steden tref je ook een aantal privé ziekenhuizen die voldoen aan de norm. Op het platteland kan het echter anders uitpakken. Hier is de zorg slecht ingericht en kom je ze, naarmate je verder naar de binnenlanden trekt, minder tegen.

Vaak moet je in Peru vroegtijdig betalen in het ziekenhuis. Dit kan zelfs zo erg zijn dat je al bij de ingang moet betalen. Neem hiervoor dus contact op met de verzekeraar. Deze kan een bemiddeling doen als dit nodig is.

Welke medicijnen zijn beschikbaar en wat moet ik doen als ik zelf medicijnen gebruik?

Medicijnen zijn in Peru moeilijker te verkrijgen dan in Europa. Met name in de afgelegen plattelandsgebieden zijn er weinig apotheken ter beschikking. Het wordt dus aangeraden om belangrijke medicatie in ruime mate mee te nemen samen met een reisapotheek. Een reisapotheek voor een rondreis Peru vind je in onze paklijst Peru. Het is niets meer dan een aantal bekende verzorgingsmiddelen. In de paklijst staan de volgende middelen vermeld:

  • Paracetamol
  • Crème
  • Pleisters (tegen blaren)
  • Imodium capsules
  • Zalf tegen insectenbeten en insecten-afweer
  • Etc.

Ben je echt afhankelijk van bepaalde medicatie, neem deze dan ook in ruime mate mee. Overleg met je huisarts of je een extra voorraadje mee mag nemen op reis en neem deze dan mee met de bijsluiter en in de originele verpakking. Afhankelijk van de medicatie die je gebruikt kan er ook een medicijnverklaring nodig zijn. Dit geldt voor alle soorten medicatie die onder de opiumwet vallen. Controleer dus van tevoren of een medicijnverklaring nodig is!

Daarnaast is het belangrijk dat je medicatie zowel in je koffer als in je handbagage doet. Mocht een van de twee niet goed aankomen op bestemming, dan heb je altijd een voorraadje op zak.

Kan ik op reis naar Peru met speciale dieetwensen?

Peru is meerdere keren uitgeroepen tot meest culinaire reisbestemming en het heeft een van de meest gevarieerde keukens ter wereld. Dat betekent dat je makkelijk op stap kunt als vegetariër of veganist in Peru. Let er dan wel goed op dat je in de buitengebieden extra goed moet zoeken naar restaurants die deze gerechten maken, want daar komen ze een stuk minder voor.

Reis je glutenvrij? Dan vind je online veel tips over welke gerechten geen gluten bevatten en waar je dan het beste kunt eten. Zo bevat het gerecht ceviche, bijna nooit gluten en vind je tegenwoordig ook glutenvrije restaurants.

Voor zowel vegetariër, veganist, glutenvrije eters of mensen met allergieën geldt:

  • Neem voldoende snacks mee uit Nederland. Mocht je dan een keer niet aan een maaltijd komen, dan heb je zelf iets om op terug te vallen.
  • Controleer altijd bij de ober of iets voldoet aan jouw dieetwens. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een dieetkaartje te maken. Hierin staat in het Engels en de lokale taal, met afbeeldingen op wat je niet mag eten. Deze kan de ober dan ook meenemen naar de keuken voor je.
  • Controleer het eten altijd ook goed zelf. (Waarschijnlijk) ben je al bekend met je eigen dieet. Neem dus ook nooit zomaar wat van een ober aan, maar blijf altijd opletten.